COLUMNS

Auto leasen of juist kopen?

Auto leasen of kopen?

De laatste jaren zie je een nieuwe trend in het aanschaffen van een auto. Particulieren gaan vaker een auto leasen (Private Lease). Het grote voordeel van een lease is het berijden van een nieuwe auto inclusief verzekering, onderhoud en wegenbelasting voor een vast bedrag per maand. Maar, er zitten ook een aantal nadelen aan private lease die het waard zijn om te belichten. Hieronder staan de grootste nadelen.

Schadevrije jaren tellen niet als je en auto gaat leasen

Als je geen geld hebt om een auto te kopen of een beginnend autorijder bent die nog geen schadevrije jaren op een verzekering heeft opgebouwd, dan is het heel interessant om een auto te leasen. Maar heb je altijd al een auto gehad en heb je veel schadevrije jaren opgebouwd? Dan ben je al veel voordeel kwijt wat betreft een auto leasen.

Waar je vooral rekening mee moet houden is, mocht je naar verloop van tijd weer een eigen auto kopen, dat bij private lease de verzekering collectief geregeld is, je bouwt dus in die tijd geen schadevrije jaren op. Daarnaast raak je de schadevrije jaren die je had voor de lease na één jaar kwijt. Dus mocht je weer voor jezelf een auto kopen, dan kan de verzekering fors duurder uitvallen dan dat je gewend was. Ook heb je bij een schade vaak te maken met een hoger eigen risico, wat je vaak weer kunt afkopen (en dit kost geld).

Auto leasen wordt geregistreerd bij de BKR

Ben je van plan om een huis te kopen, dan moet je wel begrijpen dat lease leidt tot een registratie bij de BKR. De waarde van de auto wordt als schuld gezien ondanks dat de auto niet je eigendom wordt. Je krijgt dus minder waarde uit je hypotheekaanvraag.

Natuurlijk leven de leasemaatschappijen en garages ook niet van lucht en moeten deze ook geld verdienen. Een auto leasen kan zijn voordelen hebben maar als je het kunt betalen dan is eigen bezit toch vaak voordeliger. Kijk dus goed naar de voor- en nadelen, reken en kies verstandig.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.