COLUMNS

Boeterente bij oversluiten hypotheek

Boeterente bij oversluiten hypotheek

Nog altijd blijkt dat alle hypotheekverstekkers in meer of mindere mate een foutieve methode toepassen bij het berekenen van een boeterente. Over het algemeen wordt hierbij de hypotheeknemer benadeeld. Sinds juli 2016 is er een door de AFM opgestelde richtlijn voor het berekenen van de boete. Helaas wordt deze richtlijn door de diverse hypotheekverstrekkers verschillend uitgelegd waardoor de boeterenteberekening onderling van elkaar afwijkt. Hoe moeilijk kan het zijn.

Berekening boeterente

Een boeterente wordt berekend over de periode tot het einde van de rentevaste periode. Heb je een variabele rente dan heb je dus ook geen boeterente. Heb je echter je hypotheek voor een lange periode vaststaan en de huidige rente is fors lager, dan kun je te maken krijgen met een behoorlijke boeterente. De banken hanteerden soms een vergelijkingsrente die iets te laag was waardoor de boete hoger uitviel. Ook werd er weinig tot niet rekening gehouden met aflosschema’s en de mogelijkheid van jaarlijks boetevrij aflossen. Hierdoor werd er over een te hoog bedrag boete berekend.

Compensatie

De banken hebben beloofd om iedereen te compenseren die na 16 juli 2016 te veel boeterente heeft betaald en dit zo snel mogelijk terug te betalen. Ook heeft men beloofd om vanaf die datum een juiste boeterente te berekenen en de berekening hiervan duidelijk te omschrijven. Helaas blijkt dit voor diverse banken in de uitvoering een groot probleem te zijn.

Uiteraard, het kost de banken geld, dat is nooit leuk.De teveel betaalde boeterente is ten onterechte ontvangen,terugbetaling met rente is dan ook niet meer dan terecht.

Oversluiten kan lonend zijn

Ook “onze” bank kan het beter doen. Onze hypotheekadviseurs letten extra op het berekenen van de juiste boeterente. Hierdoor ben je in ieder geval zeker van de juiste boeterente. Oversluiten kan gewoon lonend zijn, laat je informeren, bij ons is dit gesprek gratis.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.