COLUMNS

Bouwsparen, sparen voor je toekomstige eigen woning

Bouwsparen, sparen voor je toekomstige eigen woning

De woningmarkt zit weer in de lift en veel jongeren willen graag een eigen woning kopen. Maar is dit wel voor iedereen weggelegd? Zonder eigen geld is het haast niet meer mogelijk om een woning te ko­pen. Waar vroeger de aankoop en alle kosten kon­den worden gefinancierd middels een hypotheek, is dat nu gemaximeerd tot 101% van de woning­waarde. Volgend jaar is het 100% en we moeten er niet raar van opkijken dat er voorstellen komen om dit terug te brengen naar 90%. Als je uitgaat van de 100% dan zijn alle bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notaris, hypo­theekkosten en taxatie voor eigen rekening. Reken maar 5% van de woningwaarde.

Verhuis- en inrichtingskosten

Heb je gespaard dan is dat mooi, maar houd re­kening met verhuis- en inrichtingskosten. Al met al moet je een serieuze spaarpot hebben om een eigen woning te kunnen kopen. Als je een vermogende familie hebt, een schenking of erfenis krijgt, dan is het natuurlijk te doen. Voor de meeste jongeren zit dit voordeeltje er niet in op het moment dat ze een woning willen kopen.

Tussen wal en schip

De maatregelen om het maximale leenbedrag terug te schroeven zijn op zich niet verkeerd. Er is echter geen rekening gehouden met een groep mensen die niet hebben kunnen sparen voor een woning en nu dus tussen wal en schip vallen.

Bouwsparen

Gelukkig gaan er nu stemmen op om het bouwspa­ren te introduceren. In de landen om ons heen is dit al heel gewoon. Jongeren krijgen de mogelijk­heid om fiscaal aantrekkelijk geld te sparen voor de aankoop van hun eerste woning. Ik zeg: “zo snel mogelijk invoeren”. Ik gun iedereen de mogelijkheid om een eigen woning te kopen en elke regeling die dit bevordert juich ik toe. Helaas zal bouwsparen pas over vele jaren bijdragen om een woning te kunnen kopen.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.