COLUMNS

Een principeakkoord pensioenstelsel

Een principeakkoord pensioenstelsel

Wonderlijk, 9 jaar overleg heeft niet geleid tot een overeenkomst. Een paar stakingen, welke over het algemeen zijn doorgezet door oudere werknemers, zorgen ervoor dat er ineens in een paar dagen een principe overeenkomst is.

Leuk voor de mensen die de komende jaren met pensioen zouden gaan. De AOW-leeftijd wordt 2 jaar vastgezet op 66 jaar en 4 maanden. Zij kunnen nu dus iets eerder stoppen. Voor de jongeren onder ons maakt het niet zoveel uit. De pensioenleeftijd stijgt minder snel maar deze is en blijft gekoppeld aan de levensverwachting. Aangezien ouderen die met pensioen zijn niet meer bijdragen aan de pensioenpot en deze nu eerder stoppen, zal het voor jongeren wel weer wat duurder worden.

En eerder stoppen bij zware beroepen wordt ook mogelijk gemaakt. Hiervoor worden bestaande regelingen om te sparen voor verlof opgepoetst. Tijdelijk kunnen werkgevers en ondernemers in overleg met elkaar gaan om eerder te stoppen. Voor beiden zal dit financieel wel consequenties hebben hoewel in het akkoord komt te staan dat het financieel aantrekkelijk moet blijven.

Wat ook in dit akkoord is meegenomen, is het verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid door zelfstandige ondernemers (over het algemeen de ZZP’er) Nog niet zo lang geleden heeft 80% van de ZZP’ers aangegeven hier niets voor te voelen. Nu wordt dit onder druk van de PvdA en Groen Links doorgezet. Ja, bepaald niet de partijen waar op gestemd wordt door ondernemers. Fijn dat de traditionele ondernemerspartijen het in dit geval niet voor hun hebben opgenomen.

Ik vraag me trouwens af wat pensioen met arbeidsongeschiktheid te maken heeft.

Ook kun je maximaal 10% van je pensioenopbouw ineens benutten voor bijvoorbeeld het aflossen van je hypotheek.

Al met al een hap snap akkoord en dus korte termijn politiek. De versnippering van ons politiek stelsel zorgt voor steeds meer problemen.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.