COLUMNS

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor de aankoop van je eerste woning?

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor de aankoop van je eerste woning?

Een wens van velen, een eigen huis. Toch is het kopen van een eerste woning steeds moeilijker aan het worden. De krapte op de markt zorgt er voor dat er al weinig woningen beschikbaar zijn. De prijzen zijn behoorlijk gestegen en daardoor wordt de keuze bij een gelijkblijvend inkomen steeds kleiner. Buiten deze problemen is er nog een grote hobbel te nemen. Spaargeld.

Nog maar 100% van de taxatiewaarde financieren

Waar je in het verleden een woning kon kopen en de bijkomende kosten mee kon nemen op je hypotheek, mag je vanaf 1 januari 2018 nog maar 100% van de taxatiewaarde van de woning financieren. Dit betekend dat je dus een aardig spaarpotje moet hebben opgebouwd om je eerste woning te kopen.

Flink sparen

Want welke kosten heb je buiten de aankoopsom. Je hebt te maken met overdrachtsbelasting (bestaande woning), notariskosten, kosten voor een hypotheekadviseur, taxatiekosten en mogelijk bemiddelingskosten. Al met al ben je al snel € 10.000 aan spaargeld nodig om alleen de woning aan te kopen. Als je dan bedenkt dat je ook nog moet verhuizen, inrichten, verven enz., dan moet je dus flink sparen voordat je de stap kan zetten.

Het kopen van de woningen boven de vraagprijs

Een nieuw fenomeen is het kopen van de woning boven de vraagprijs en dus taxatiewaarde. Wat je meer betaald dan de werkelijke waarde van de woning kun je ook niet lenen.

Als je geluk hebt en familie hebt met vermogen en deze willen je geld schenken, dan wordt het al wat makkelijker. Heb je geen vermogende familie en/of vrienden die je wat gunnen, dan is de enige optie om vooraf veel te sparen. Mijn advies is dan ook, begin vroeg met sparen en het advies aan de (groot)ouders is om voor de (klein)kinderen alvast spaarpotje op te bouwen zodat de basis aanwezig is.

Wil je meer informatie over hypotheken? Maak dan een afspraak of vraag meer informatie aan.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.