Hypotheekzaken

Het was de afgelopen weken weer raak: rentedaling na rentedaling, er komt geen einde aan lijkt het. De hypotheekrentes die al erg laag zijn, zijn nog verder gedaald. Gunstig voor de huizenkopers en oversluiters. In Denemarken wordt zelfs al een negatieve rente aangeboden, je krijgt dus geld toe. Nu is het Deense systeem van hypotheken verstrekken wel totaal anders dan bij ons en gaat men daar uit van de echte netto inkooprente terwijl we in Nederland de kosten er eerst overheen doen en die aanbieden.

Woningaanbod

Al met al is geld lenen voor een woning nog nooit zo goedkoop geweest. Dan moet er natuurlijk wel genoeg aanbod zijn en daar gaat het wel een beetje mis. Door het beperkte aanbod zijn de prijzen voor woningen behoorlijk gestegen. Een woning kost tegenwoordig, gemiddeld 8,6 keer het modale inkomen. Woningen zijn dan ook nog nooit zo duur geweest.

De extra kosten naast de verkoopprijs

Er wordt tegenwoordig vaak over de vraagprijs heen geboden. Leuk voor de verkoper maar het schakelt meteen de kopers met weinig eigen middelen uit. Over het algemeen zijn dit de jongere, nieuwe kopers op de markt. Je ziet het woningbezit onder jongeren teruglopen. Er gaan nu stemmen op om de overdrachtsbelasting bij de koop van de eerste woning af te schaffen. Dat is toch 2% voordeel.

Leennormen zijn de afgelopen jaren verzwaard, studieschulden worden meegenomen als last en verlagen de reikwijdte van kopers. De meeste jongeren kunnen nauwelijks sparen maar je hebt wel echt eigen geld nodig om een woning te kopen. Niet iedereen heeft een gul familielid die hierbij helpt.

Wat is de juiste oplossing?

Om een wat meer stabiele markt te creëren lijkt het mij zaak om meer goedkopere, betaalbare woningen te bouwen. Wellicht minder interessant voor de projectontwikkelaars maar wel een behoefte bij veel starters. Dit segment zijn we de afgelopen 15 jaar vergeten. Dus goedkoper bouwen, dat helpt!

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.