NIEUWS

Op eigen benen, met je eigen financiën

Afgelopen maand startte voor veel jonge mensen een nieuwe fase: de studie. Misschien blijf je voorlopig bij je ouders, misschien heb je al een leuke studentenkamer op het oog. Het betekent hoe dan ook veel financiële zaken zelf regelen, of je nu op kamers gaat of niet.

Zorgverzekering

Vanaf je achttiende moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Natuurlijk kun je voor dezelfde verzekeraar kiezen als je ouders, maar je kunt ook op zoek gaan naar een voordeliger optie. Door het eigen risico te verhogen en/of af te zien van aanvullende opties, kun je de premie laag houden. Als student kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag, dat moet je zelf regelen op de website van de Belastingdienst.

Andere verzekeringen

Ga je op kamers, dan is een inboedelverzekering voor studenten aan te raden. Controleer ook de voorwaarden ervan: veel verzekeraars willen dat de deur van je kamer op slot kan. Ben je veel op pad met dure apparatuur zoals je laptop, overweeg dan ook een kostbaarhedenverzekering buitenhuis. Controleer ook je reisverzekering, soms mogen studerende, uitwonende kinderen meeliften op de polis van een doorlopende reisverzekering van de ouders. Ook als het gaat om de aansprakelijkheidsverzekering zijn studerende, uitwonende kinderen vaak meeverzekerd op de polis van hun ouders.

Belastingdienst

Op die blauwe enveloppen kan straks zomaar ineens jouw naam staan. De zorgtoeslag is hierboven al genoemd. Een tweede toeslag waar je voor in aanmerking kunt komen is huurtoeslag, je moet dan echter wel een zelfstandige woonruimte huren. Ook is het aan te raden om jaarlijks belastingaangifte te doen. Je werkgever houdt namelijk loonbelasting in op je salaris en als student kun je een deel daarvan terugvragen. Laat dat geld niet liggen. Lees meer op de site van de Belastingdienst.

Lenen

Als student heb je verschillende inkomstenbronnen: collegegeldkrediet, een lening, een eventuele aanvullende beurs (afhankelijk van de draagkracht van je ouders), wellicht een ouderlijke bijdrage, de opbrengsten van een studentenbaan en toeslagen. Toch kan het nodig zijn om extra te lenen. Besef dat een lening je na je studie kan beperken bij het afsluiten van een hypotheek. Ook moet je op enig moment de lening gaan terugbetalen. Lees hier de terugbetalingsregels van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Inzicht

Een huishoudboekje klinkt misschien ouderwets, maar tegenwoordig zijn er veel handige apps die je kunt gebruiken om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Wijzer in Geldzaken heeft er een aantal op een rijtje gezet. Zorg verder dat je op de hoogte bent van alle studentenkortingen waarvoor je in aanmerking komt.

Advies nodig? Wij staan je graag te woord. Neem vandaag nog contact op.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.