NIEUWS

Overwaarde van uw woning verzilveren?

De overwaarde van uw huis verzilveren: hoe kunt u dit het beste aanpakken? Dit kan op diverse manieren. Vaak is de hypotheek grotendeels afbetaald of is uw woning flink in waarde gestegen. Dan kan het zijn dat u een manier zoekt om meer bestedingsruimte te creëren. Heeft u bijvoorbeeld een laag pensioen opgebouwd? Dan wilt u het vermogen van uw woning graag beschikbaar hebben. Ook  kan het zijn dat u arbeidsongeschikt bent geraakt en geen andere buffer heeft.

Wat kan u het beste doen om de overwaarde van uw woning te verzilveren?

Er zijn diverse manieren om de overwaarde van uw woning te verzilveren. U kunt natuurlijk uw huis verkopen en verhuizen naar een huurwoning. Ook is er een constructie waarbij u uw woning verkoopt en vervolgens niet verhuist, maar de woning blijft huren: sale-and-lease-back. Ook kunt u er voor kiezen om via een hypotheek de overwaarde te benutten. Dit kan met een hypothecaire lening, een doorlopend krediet met de hypotheek als onderpand (een krediethypotheek) of een verzilverhypotheek (ook wel opeethypotheek genoemd). Wat u het beste kunt kiezen is afhankelijk van verschillende factoren. Het ene product garandeert dat u in uw huis mag blijven wonen, terwijl u bij een andere product uw huis moet verkopen. Ook kan het zijn dat de huizenprijzen dalen, waardoor de overwaarde deels verdwijnt.

De rente bij een verzilverhypotheek

Doorgaans betaalt u bij een verzilverhypotheek niet een maandelijks bedrag aan rente, maar deze wordt opgeteld bij de hypotheekschuld. Omdat de schuld door de bijgeschreven rente toeneemt, wordt het rentebedrag dat u over de schuld betaalt elke maand ook hoger. Dit heet het ‘rente-op-rente-effect’.

Wat kunt u het beste doen?

Wat u het beste kunt doen, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Kunt u bijvoorbeeld nog een hele tijd in uw woning blijven wonen? Of wordt de woning al snel minder comfortabel wanneer u moeite krijgt met traplopen? Dan kan dit de keuze makkelijker maken. Ook is het verstandig om de situatie bij scheiden of overlijden in kaart te brengen. Wij als financieel adviseur kunnen u helpen om de diverse manieren te doorgronden en kunnen u adviseren wat het beste bij uw situatie past.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.