COLUMNS

Premie opstalverzekering hoger door stijgende huizenprijs?

Premie opstalverzekering hoger door stijgende huizenprijs?

Het loopt storm op de Nederlandse huizenmarkt. Vandaag werd bekend dat de huizenprijzen in Nederland dubbel zo hard stijgen als het gemiddelde van Europa. Ik weet niet of we hier blij van moeten worden. Voor de starters wordt het steeds moeilijker om een leuk huis te kopen. De woningen, ook de nieuwbouwwoningen, worden soms al per opbod verkocht.

Maar heeft de stijgende waarde van de woning op invloed op de hoogte van de verzekeringspremie? Ja en nee. Ten eerste moet je de marktwaarde even loskoppelen van de verzekeringswaarde. De verzekeringswaarde wordt gebaseerd op de herbouwkosten. Hoeveel kost het om de woning weer te herbouwen of te herstellen. Verder hoef je natuurlijk de grondwaarde niet mee te verzekeren terwijl deze bij de vrije verkoopprijs wel is meegenomen. Er zal dus altijd een verschil zijn tussen de verzekeringswaarde en de verkoopprijs van het moment.

Het kan voorkomen, bij vooral bestaande oudere bouw dat de herbouwwaarde waar we de verzekeringswaarde op baseren, hoger is dan de vrije verkoopwaarde. Bij nieuwbouw zie je juist het omgekeerde.

Door de toenemende vraag naar woningen zijn ook de bouwkosten toegenomen. De aannemers zitten weer vol in het werk. Lonen en materialen nemen beiden in prijs toe. Hierdoor zal de verzekeringswaarde ook toenemen. De verzekerde som wordt bij bestaande woningen meestal al automatisch door een index op het verzekerde bedrag verhoogd. Deze index is jaren laag of zelfs negatief geweest. Tegenwoordige zitten de indexcijfers ver boven de inflatiefactor.

Verder zie je de waarde toenemen door het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen en het nemen van andere milieuvriendelijke toepassingen. Hierdoor neemt de waarde, ook herbouwwaarde van de woning toe.

Geen index op de polis en/of de woning aangepast of verbeterd? Het is het raadzaam om dit te bespreken met je tussenpersoon of verzekeraar.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.