NIEUWS

Tips hoe u als ondernemer een goed pensioen opbouwt

Als werknemer geldt het vaak dat uw pensioen wordt geregeld door uw werkgever. Bent u ondernemer, dan moet u zelf maatregelen nemen om uw pensioen op te bouwen en ook om uw oudedag (goed) rond te kunnen komen. Iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt ontvangt een AOW. Dit is een basispensioen die u krijgt, ongeacht of u ondernemer bent of voor een baas werkt. Echter is dit basispensioen niet toereikend om van te leven. Het is daarom belangrijk om uw pensioen aan te vullen. Wij geven u als ondernemer 4 tips.

Tip 1: Sparen met lijfrente

Om pensioen op te bouwen kunt u sparen met een lijfrente. Dit kan met een spaar- of beleggingsrekening (banksparen) of met een verzekering. Het voordeel van sparen met lijfrente is dat u verzekerd bent van extra inkomsten op een afgesproken moment en na de einddatum kunt u de lijfrente laten uitkeren door diezelfde bank of verzekeraar, of u kunt kiezen voor een andere verzekeraar als die een betere aanbieding doet. Ook is een tijdelijke of levenslange uitkering mogelijk. De nadelen zijn dat u tussentijds niet over het geld kunt beschikken en u moet over het bedrag dat vrijkomt inkomstenbelasting betalen. Bij een aantal banken betaalt u ook uitkeringskosten om het geld van uw direct ingaande lijfrente te ontvangen.

Tip 2: Oudedagsreserve bij zelfstandig ondernemer

Als ondernemer mag u jaarlijks een deel van uw winst opzij leggen voor uw oudedagsvoorziening. Dit gedeelte noemt u de oudedagsreserve. Het vormen van een oudedagsreserve betekent niet dat u daadwerkelijk geld opzij zet, het is een reservering van de winst. Deze reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over het deel van de winst. Dit levert u dus op korte termijn belastingvoordeel op.

De voordelen van een oudedagsreserve is dat over het gereserveerde bedrag pas op de pensioendatum belasting betaald hoef te worden en dat u het geld tot uw pensioen op een spaarrekening zet. Hierdoor ontvangt u rente die u, wanneer u over het bedrag inkomstenbelasting zou betalen, niet had gekregen.  De nadelen zijn dat wanneer u (een deel van) de oudedagsreserve opneemt, u alsnog belasting betaald. Als u de later te betalen belasting niet opzij legt, kan de belastingaanslag ineens wel heel veel zijn en als u failliet gaat kan de oudedagsreserve u geld gaan kosten.

Tip 3: Hypotheek aflossen of de overwaarde verzilveren

Als u in bezit bent van een woning of bedrijfspand kunt u overwegen om uw huis of pand sneller af te lossen. Een groot voordeel is dat u na aflossen, lagere vaste lasten heeft zodat u geld aan andere dingen kunt uitgeven. De nadelen zijn dat u op het moment dat u aan het aflossen bent, meer geld kwijt bent. En ook is het lastig om geld uit uw woning te halen als u de woning niet wilt verkopen. Lees hier meer over het verzilveren van de overwaarde van uw woning.

Tip 4: Waardeontwikkeling van uw bedrijf

Ook kunt u vertrouwen op de waardeontwikkeling van uw bedrijf. Het kapitaal dat u in de onderneming opbouwt, kan uiteindelijk worden gebruikt voor pensioendoeleinden. Voordelen hiervan is dat u op dit moment niets opzij hoeft te leggen of te sparen en kunt u het geld dus investeren in uw bedrijf. Mocht uw bedrijf heel succesvol zijn, kan u dit veel geld opleveren. Daarbij is natuurlijk het nadeel dat de waardeontwikkeling ook onzeker kan zijn en het tegen kan vallen.  Ook komt de waarde pas vrij bij de verkoop van uw bedrijf. Stel uw bedrijf komt in zwaar weer vlak voor uw pensioen, dan heeft u niets.

Heeft u vragen over het opbouwen van uw pensioen?

Ondernemers zullen zelf moeten zorgdragen voor een oudedagsvoorziening. Wilt u zeker zijn dat u een verstandige keuze maakt? Wij kunnen u daarmee helpen. Afhankelijk van uw fiscale ruimte en beleggingshorizon kunnen wij u een passende aanbieding doen en advies geven.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.