NIEUWS

Tips voor een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering

Tips voor een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering

Onderdeel van het recente pensioenakkoord is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers. De uitvoering van deze verplichte verzekering zal komen te liggen bij het UWV. Gebaseerd op het minimumloon en basic voorwaarden en een in verhouding hoge premie (immers iedereen wordt geaccepteerd), is dit voor de meeste ZZP-ers geen fijne verplichting.

De keuze voor een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering met een beter dekking en lagere kosten is dan snel gemaakt. Waarom zou u als ZZP-er nog langer wachten om een “echte” arbeidsongeschiktheidsverzekering af sluiten?

Waarom heeft u een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

Als zelfstandig ondernemer bent u arbeidsongeschikt als u niet goed kunt werken. U kunt door ziekte of door een ongeval (tijdelijk) arbeidsongeschikt raken. Het maakt niet uit of de ziekte of het ongeval met werk te maken heeft, of buiten het werk ontstaan is. Als zelfstandig ondernemer krijgt u in geval geen uitkering van de overheid. U bent namelijk als ondernemer zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet. Als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit kunt u ervoor zorgen dat u als ondernemer niet zonder inkomen komt te zitten!

Tips bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ongeveer één op de tien ondernemers krijgt op enig moment met arbeidsongeschiktheid te maken. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is dan ook zeker het overwegen waard. Maar hoe zorgt u voor een goede en betaalbare AOV? Wij hebben een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet:

TIP 1: LOOP NIET TE VEEL RISICO
Hoeveel risico loopt u? Voor ZZP’ers is arbeidsongeschiktheid vaak desastreus. Weeg af hoeveel risico u kunt of durft te lopen. Ga daarbij niet alleen af op uw gevoel, maar bereken wat er zou gebeuren als u arbeidsongeschikt zou raken. Hoe lang kan uw bedrijf dan blijven bestaan? Wat zijn uw persoonlijke lasten. Durf daarbij ook het meest zwarte scenario te berekenen. U kunt hiervoor ook hulp van onze adviseurs krijgen.

TIP 2: AOV AFTREKKEN VAN DE INKOMSTENBELASTING
De premies die u betaalt voor een AOV zijn volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Als u arbeidsongeschikt wordt, betaalt u over de uitgekeerde bedragen wel belasting.

TIP 3: BEPERK DE KOSTEN
Bekijk wat u als ondernemer kunt doen om de premie van de AOV te verlagen. Bekijk in overleg met de adviseurs van Dijkstra de Boer welke factoren u bij kunt stellen. Denk hierbij aan de hoogte van het verzekerde bedrag, de eigenrisicotermijn, de eindleeftijd en of u wel of niet de verzekerde bedragen en/of uitkeringen gaat indexeren.

Stel dat u jaarlijks € 90.000 winst maakt. Moet u dan alles verzekeren? Of kunt u het ook met een kleiner bedrag redden?

Verstandiger is vaak om alleen het bedrag wat u nodig heeft om uw levensonderhoud, huur of hypotheek te kunnen betalen, uw auto te kunnen blijven rijden etc. Wellicht is € 35.000 per jaar dan al genoeg. Dit scheelt enorm in de hoogte van de premie.

Door een AOV af te sluiten heeft de noodzakelijke financiële buffer goed geregeld. Met enkel en alleen geld sparen komt u er niet.

TIP 4: BEREKEN DE EXACTE KOSTEN
Ondernemers denken vaak dat een AOV veel te duur is, maar deze aanname is vaak niet correct. Laat de exacte kosten van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering en de maandelijke premie eens vrijblijvend berekenen. De hoogte hiervan is namelijk afhankelijk van een aantal factoren zoals; uw leeftijd, uw beroep, het verzekerde bedrag, de eigenrisico termijn, de eindleeftijd en de uitkeringsduur. Misschien zijn de kosten lager dan u denkt en is het de gemoedsrust ruimschoots waard.

TIP 5: PREMIE LAGER DOOR BEPAALDE VOORWAARDEN
U kunt de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering verlagen door te kiezen voor AOV’s met aangepaste voorwaarden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de premie te verlagen als u akkoord gaat met verplichte omscholing nadat u arbeidsongeschikt bent geraakt.

Bijvoorbeeld wanneer u door het ongeval niet langer zwaar lichamelijk werk kunt doen, maar wel met een computer kunt werken. U wordt dan begeleid naar ander werk. Lukt dit niet? Dan krijgt u alsnog de volledige uitkering.

Heeft u nog vragen over een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Of wilt u een afspraak maken om een AOV af te sluiten? Neem dan vrijblijvend contact met onze adviseurs op.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.