NIEUWS

Tips voor een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering

Tips voor een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering

Onderdeel van het recente pensioenakkoord is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers. De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers staat dan nog wel in de kinderschoenen. Bij de meeste ondernemers zit de schrik er al goed in. De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zou volgens hen honderden euro’s per maand gaan kosten. Maar is dit wel zo? En waarom zou u als ZZP-er een arbeidsongeschiktheidsverzekering af sluiten?

Waarom heeft u een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

Als u als zelfstandig ondernemer bent u arbeidsongeschikt als u niet goed kunt werken. U kunt door ziekte of door een ongeval tijdelijk arbeidsongeschikt raken. Het maakt niet uit of de ziekte of het ongeval met werk te maken heeft. Als zelfstandig ondernemer krijgt u in dat geval geen uitkering van de overheid. U bent zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet. Als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit kunt u ervoor zorgen dat u als ondernemer niet zonder inkomen komt te zitten.

Tips bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ongeveer één op de tien ondernemers krijgt op enig moment met arbeidsongeschiktheid te maken. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is dan ook zeker het overwegen waard. Maar hoe zorgt u voor een goede en betaalbare AOV? Wij hebben een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet:

TIP 1: LOOP NIET TE VEEL RISICO
Hoeveel risico loopt u? Voor ZZP’ers is arbeidsongeschiktheid vaak desastreus. Weeg af hoeveel risico u kunt of durft te lopen. Ga daarbij niet alleen af op uw gevoel, maar bereken wat er zou gebeuren als u arbeidsongeschikt zou raken. Hoe lang kan uw bedrijf dan blijven bestaan? Durf daarbij ook het meest zwarte scenario te berekenen.

TIP 2: AOV AFTREKKEN VAN DE INKOMSTENBELASTING
De premies die u betaalt voor een AOV zijn volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Als u arbeidsongeschikt wordt betaalt u over de uitgekeerde bedragen wel belasting.

TIP 3: BEPERK DE KOSTEN
Bekijk wat u als ondernemer kunt doen om de premie van de AOV te verlagen. Bekijk in overleg met onze adviseurs bij Dijkstra Assurantiën welke factoren u bij kunt stellen. Denk hierbij aan de hoogte van het verzekerde bedrag, de eigenrisicotermijn, eindleeftijd of wel of niet geïndexeerd.
“Probeer een financiële buffer op te bouwen door een AOV af te sluiten. Met enkel en alleen geld sparen komt u er niet.”

TIP 4: BEREKEN DE EXACTE KOSTEN
Bereken of laat de exacte kosten van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) berekenen. De hoogte van de maandelijkse premie is afhankelijk van een tal van factoren zoals; leeftijd, het verzekerd bedrag, de eigenrisicotermijn, de eindleeftijd, uitkeringsduur en uw beroep of beroepsklasse. Stel dat u jaarlijks € 90.000 winst maakt. Moet u dan € 90.000 verzekeren? Verstandiger is om alleen het bedrag wat u nodig heeft om uw huur of hypotheek te kunnen betalen, uw auto te kunnen blijven rijden etc. Wellicht is € 35.000 per jaar dan al genoeg. Dit scheelt in premie een hoop.

TIP 5: PREMIE LAGER DOOR BEPAALDE VOORWAARDEN
U kunt de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering verlagen door te kiezen voor bepaalde voorwaarden. Zoals die van omscholing nadat je arbeidsongeschikt bent geraakt. Bijvoorbeeld wanneer je door het ongeval niet langer zwaar lichamelijk werk kunt doen, maar wel met een computer kunt werken. U wordt dan begeleid naar ander werk. Lukt dit niet? Dan krijgt u alsnog de volledige uitkering.

Heeft u nog vragen over een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Of wilt u een afspraak maken om een AOV af te sluiten? Neem dan contact met ons op.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.