NIEUWS

Verlies van inkomen: wat is jouw vangnet voor woonlasten?

Valt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid je inkomen weg? Je woonlasten lopen gewoon door en vormen vaak een aanzienlijk aandeel van je vaste lasten. Wat zijn de vangnetten?

Hypotheekpauze (tijdelijke maatregel)

In de coronacrisis zijn veel banken en verzekeraars hun klanten te hulp geschoten. Bijna alle geldverstrekkers stonden een hypotheekpauze toe. Inmiddels hebben duizenden klanten daar gebruik van gemaakt. Sommige banken zijn er nu mee gestopt, andere bieden nog steeds een pauze van bijvoorbeeld maximaal drie maanden aan.

Nationale Hypotheek Garantie

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten dan kun je in aanmerking komen voor de Woonlastenfaciliteit. Die is bedoeld om een tijdelijke moeizame situatie te overbruggen. De voorwaarden ervan zijn in de coronacrisis tijdelijk verruimd. Daarnaast kan bij langdurig verlies van inkomen, NHG besluiten om een deel van de hypotheek af te lossen, waardoor de maandlasten naar beneden gaan. Moet de woning toch verkocht worden, dan kan NHG onder voorwaarden een eventuele restschuld kwijtschelden. NHG is niet voor iedereen te verkrijgen, het moet gaan om een woning tot maximaal 325.000 euro (grens 2021). Lees hier meer.

Woonlastenverzekeringen

Er zijn speciale verzekeringen op de markt (ook wel inkomensbeschermers genoemd) die je afsluit bij je hypotheek en die bedoeld zijn om in geval van een dalend inkomen toch de woonlasten te kunnen betalen. Deze verzekeringen keren gedurende een beperkte periode uit, volgen vaak de WW en de WIA en vullen deze uitkeringen aan. Het is dus belangrijk om na te gaan of je deze extra inkomensbescherming nodig hebt. De meeste van deze producten richten zich op werknemers in loondienst, maar er zijn ook verzekeraars waar ondernemers terechtkunnen voor een woonlastenverzekering. Let wel goed op: dit is géén vervanging van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Woonlasten omlaag brengen

Je kunt natuurlijk ook nog aan een andere knop draaien: de kosten van je hypotheek. Zit je aan het einde van je rentevaste periode, dan kan het lonen om alvast over te sluiten naar een lagere rente. Laat je daarbij goed adviseren: er kan een boeterente berekend worden. Ook kun je bij je geldverstrekker een verzoek voor rentemiddeling doen: de boeterente wordt dan verrekend in de maandtermijnen die nog komen. Je hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Andere regelingen

Hierboven staan de regelingen die specifiek gelden als vangnet voor je woonlasten. Er zijn natuurlijk ook de meer algemene regelingen zoals de WW (werkloosheid) en de WIA (arbeidsongeschiktheid). Ook kun je vaak via de werkgever extra verzekeringen afsluiten, die zorgen voor een aanvulling op de wettelijke regelingen. Kijk of vraag eens na hoe jouw inkomen uitpakt in verschillende scenario’s, dat geeft rust.

Noodmaatregelen

Voor zzp’ers en ondernemers is er een groot pakket aan steunmaatregelen. Deze zijn niet speciaal bedoeld om woonlasten op te vangen, maar helpen uiteraard wel om het inkomen in deze periode op peil te houden. Op deze pagina van de Kamer van Koophandel vind je alle regelingen. Je kunt ook de Corona Calculator gebruiken.

Meer weten?

Vragen over het verzekeren van het risico op een inkomensdaling? Raadpleeg een adviseur van Dijkstra de Boer over hoe dit risico kan worden afgedekt.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.