COLUMNS

Waarom de autoverzekering steeds duurder wordt

Waarom de autoverzekering steeds duurder wordt

Deze week was het in het nieuws. Het bericht ging dan wel over alle extra kosten die de burger heeft komend jaar. Een onderdeel ervan was de stijgende premie voor de autoverzekering. Deze verzekering is over het algemeen al de duurste uit het pakket verzekeringen. Ondanks het feit dat de afgelopen jaren er al vaker verhoogd is, blijkt een nieuwe verhogen noodzakelijk. Al met al zijn de premies in een paar jaar tijd met wel 30% gestegen.

Waarom gaan de premies omhoog?

Maar waarom moeten de premies elke keer weer omhoog. Hier liggen meerdere oorzaken aan ten grondslag.

De meest voor de hand liggende is een toename van het aantal schades. Met een aantrekkende economie werd het ook drukker op onze wegen en de kans op een ongeval werd hierdoor groter. Meer schades en helaas nemen de kosten per schade ook nog eens toe. De moderne auto zit vol technische snufjes en vergeet ook de elektrische en hybride auto’s niet. Deze maken een reparatie fors duurder.

De claimbereidheid

Wat ook een steeds grotere invloed heeft op de schadelast heeft, zijn letselschaden. De claimbereidheid wordt steeds groter. Hierdoor moeten er grote bedragen worden uitgekeerd en gereserveerd bij een schade waarbij personen letsel hebben opgelopen. Je hebt het al snel over een toename van enkele honderden procenten ten opzichte van een aantal jaren terug.

Affectieschade

Per 1 januari komt er nog een extra schadecomponent bij. Affectieschade. De wet vergoeding affectieschade treed dan in werking. Nabestaanden en naasten van slachtoffers met ernstig blijvend letsel krijgen dan recht op een vergoeding. Die affectieschade komt tussen de 12.500 en 20.000 euro per geval te liggen.

Winst

Verder moeten de autoverzekeraars van De Nederlandse Bank winst draaien. Verliesgevende autopolissen mogen niet meer gecompenseerd worden met winsten uit andere verzekeringen en/of beleggingen.

Ik verwacht de komende jaren nog meer premiestijgingen.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.