NIEUWS

Wat betekent een lening voor je portemonnee?

Grip op je financiën is belangrijk, zeker als je geld gaat lenen. Dus als je een doorlopend krediet of een persoonlijke lening wilt afsluiten is het verstandig om goed te bedenken wat dat betekent voor je maandelijkse budget. De vernieuwde Risicometer Lenen van budgetinstituut Nibud geeft inzicht in de gevolgen van een lening voor je financiële situatie.

Veel online tools laten zien wat je (maximaal) mag lenen op basis van je inkomen, maar belangrijker is of de lening ook daadwerkelijk in je persoonlijke financiële situatie past. Kun je de lasten wel dragen? Of moet je bezuinigen op andere zaken? De Risicometer Lenen van Nibud kan je daarbij helpen. De tool berekent of je jouw verplichte uitgaven, zoals vaste lasten voor woning en levensonderhoud, nog kunt betalen. Maar ook of je op ‘vrije uitgaven’ moet besparen, zoals vakantie, uitstapjes of bijvoorbeeld sporten.

Persoonlijk budget

Wat bij jou past is afhankelijk van bijvoorbeeld gezinssamenstelling, vaste lasten, woonsituatie en inkomsten. En of je al andere leningen hebt en wat voor lening je nu wilt aangaan. Op basis van al die gegevens geeft de Risicometer Lenen aan of die lening in je persoonlijke budget past.

Uitkomsten

Er zijn vijf uitkomsten mogelijk. Zo wil een rode uitkomst zeggen: ‘Als u deze lening aangaat, dan kunt u die waarschijnlijk maar net betalen. U zult veel geld kwijt zijn aan aflossingen en weinig geld overhouden om bijvoorbeeld leuke dingen te doen of kopen.’

Let op!

Je kunt de Risicometer Lenen gebruiken als je een doorlopend krediet of een persoonlijke lening wilt afsluiten. De tool is daarnaast geschikt voor autokredieten, postorderkredieten, creditcardschulden en roodstaan. Voor een hypotheek is de Risicometer Lenen niet geschikt.

Tip!

Ga je een hypotheek afsluiten? Ook dan is het van groot belang om niet alleen naar de maximale te verkrijgen lening te kijken, maar ook naar de daadwerkelijke impact op jouw/jullie maanduitgaven. Jouw financieel adviseur van Dijkstra Assurantiën kan daarbij helpen.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.