NIEUWS

Wat u allemaal moet weten over het eigen risico van de zorgverzekering

Het einde van het jaar is weer in zicht. Dit is het moment om u over uw zorgverzekering te buigen. Naar verwachting kiezen veel mensen voor een andere zorgverzekering. De voornaamste reden dat er wordt overgestapt, is de besparing die het oplevert. Dat kan soms wel oplopen tot € 100,- per persoon per jaar.

Zal ik mijn eigen risico voor de zorgverzekering ophogen?

Ieder jaar staan veel Nederlanders voor de afweging: zal ik mijn eigen risico verhogen in ruil voor premiekorting? Het is belangrijk om een aantal punten op een rijtje te zetten. Ook het komende jaar is het eigen risico € 385,-. Dit zou u kunnen verhogen tot maximaal € 885,-. Stel, u kiest voor een maximaal eigen risico dan kan de korting op de jaarpremie oplopen tot € 200,- per jaar.

Welke zorg kan ik het komende jaar verwachten?

Ook is het belangrijk om een goede inschatting te maken van de zorg die u kunt verwachten het komende jaar, ook al weet u dit nooit zeker. In het geval dat u een dure ziekenhuisbehandeling krijgt, moet u in het ergste geval dan € 885,- kunnen ophoesten.

Het extra risico is € 300,-

Stel dat u het eigen risico verhoogt naar het maximale bedrag van € 885,- en u moet dit bedrag ook daadwerkelijk betalen door bijvoorbeeld een dure ziekenhuisopname, dan betaalt u € 500,- meer dan wanneer u het eigen risico op € 385,- had laten staan. Omdat u in dat jaar wel € 200,- premiekorting heeft ontvangen, is het extra risico dus feitelijk rond de € 300,-.

Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering

Wist u dat het eigen risico alleen voor de basisverzekering en niet voor de aanvullende verzekering geldt? Sluit u bijvoorbeeld een aanvullende verzekering af, omdat u verwacht fysiotherapie nodig te hebben, dan geldt er voor die behandeling geen eigen risico. Dat wil niet altijd zeggen dat u de kosten helemaal vergoed krijgt, dat ligt aan het vergoedingspercentage in de verzekering die u afsluit. Ook hoeft u geen eigen risico te betalen voor een huisartsbezoek. Verwijst de huisarts u door naar een specialist of is een bloedonderzoek nodig, dan zijn dat wél zorgkosten waar het eigen risico voor wordt aangesproken.

Het eigen risico geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar

Ook al heeft u voor uzelf gekozen voor een maximaal eigen risico, dit geldt niet voor de meeverzekerde kinderen onder de 18 jaar.

Eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico

Voor sommige zorgkosten geldt een eigen bijdrage, de basisverzekering vergoedt dan bijvoorbeeld maximaal driekwart van de kosten van een bepaald hulpmiddel. Wel zijn er aanvullende verzekeringen die sommige kosten van de eigen bijdrage dekken.

De zorgverzekeringsvergelijker van Dijkstra Assurantiën

Als u verzekeringen gaat vergelijken, is het verstandig om niet alleen naar de hoogte van de premie te kijken, maar ook naar de dekkingen. Bij Dijkstra Assurantiën helpen wij u graag op weg met onze zorgverzekeringsvergelijker.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.