COLUMNS

Woningbezit in Europa

Woningbezit in Europa

Door de Europese Parlementsverkiezingen van afgelopen mei werden er veel vergelijkingen gemaakt over de verhoudingen binnen de EU. Ik vond een artikel over het woningbezit binnen Europa.

Ondanks de ruime mogelijkheden voor het financieren van een woning blijkt dat we in Nederland in verhouding weinig woningbezitters hebben. We staan op de 22e plaats en dat van de 28 landen. 68% van de Nederlanders heeft een eigen woning. Het zijn vooral de Oost-Europese landen waar een hoog percentage eigen woningbezit is. Juist de “rijke” Noord-Europese landen hebben in verhouding een laag percentage eigen woningbezit.

Hypotheekschuld

Verder wordt er gekeken naar hoe de woning is gefinancierd, wel of geen hypotheek. In Nederland hebben we in verhouding de meeste woningen met een hypotheekschuld. Bijna 90% van de woningen is belast met een hypotheek. Vergelijk dit eens met Duitsland waar ongeveer maar op 50% van de woningen een hypotheekschuld rust.

Mijn gedachte was altijd dat we in Nederland een land zijn van sparen. Dit is dus niet terug te zien in bovenstaande cijfers. Ons vermogen zit dus niet in de woning. Eigenlijk hebben we dus vrij weinig eigen woningbezit en dat met de meeste schuld op de woningen.

Koploper in de nieuwbouw

Gezien de prijsstijging van (nieuwbouw)woningen ten opzichte van 2017, hier is Nederland bijna koploper, zal hierin waarschijnlijk geen verandering in komen. Het wordt steeds moeilijker en voor steeds minder mensen mogelijk om een eigen huis te kopen.

Hypotheekvrij en eerst sparen

Op de lange termijn, met de huidige hypotheekregels zal er steeds meer woningbezit komen welke vrij is van hypotheek. Tegenwoordig ben je immers verplicht om de hypotheek volledig af te lossen. Dit in tegenstelling tot de periode waarin men aflossingsvrij kon lenen. Dit heeft het woningbezit gestimuleerd maar ook de hypotheekschuld enorm doen toenemen. Tegenwoordig moet je eerst sparen, al heel gewoon in de rest van Europa.

Wil je meer informatie over hypotheken? Maak dan een afspraak of vraag meer informatie aan.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.