NIEUWS

WOZ-waarde naar recordhoogte

WOZ-waarde naar recordhoogte

WOZ-waarde naar recordhoogte. Het is de hoogste stijging sinds jaren, maar wat zijn hier de gevolgen van? De gemiddelde WOZ-waarde bedroeg in het afgelopen jaar € 248.000 volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit is een stijging van 7,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Een hogere WOZ-waarde kan zowel voor- als nadelen hebben.

Ieder jaar stellen gemeenten de WOZ-waarde van huizen vast. De WOZ-waarde, wat staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken, wordt gebaseerd op de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. In Rotterdam steeg de gemiddelde woningwaarde met bijna 16 procent het hardst. De gemiddelde WOZ-waarde steeg daar van € 166.000 per woning in 2018 naar € 192.000 in 2019. Sinds 2014 is de gemiddelde woningwaarde in Amsterdam zelfs met 64 procent gestegen.

Wat betekent dit voor u?

Iedereen die een eigen woning heeft, ontvangt jaarlijks een WOZ-beschikking van de gemeente met daarin de WOZ-waarde van de woning met peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. Op basis van de WOZ-waarde van uw woning wordt de hoogte van diverse belastingen en heffingen bepaald, zoals het eigenwoningforfait, onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en erf- en schenkbelasting. Een verhoogde WOZ-waarde betekent in veel gevallen ook een verhoging van deze rekeningen. Dit hoeft echter niet zo te zijn: gemeenten zijn over het algemeen vrij in het vaststellen van de tarieven. Een te lage WOZ-waarde is echter ook niet altijd in uw voordeel. Bijvoorbeeld wanneer u uw woning wilt verkopen of wanneer u een tweede hypotheek wil afsluiten.

Bent u het niet eens met de WOZ-waarde?

Bent u het niet eens met de WOZ-waarde van je huis, dan kunt u bezwaar maken bij uw gemeente. Doe dit binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking. De gemeente bepaalt of de WOZ-waarde wordt aangepast.

Heeft u nog vragen over de WOZ-waarde van uw huis? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!

Team Dijkstra staat voor u klaar!

Afspreken?

Een persoonlijk en
vrijblijvend gesprek
aanvragen?

Bellen?

Liever telefonisch?
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Vragen?

Stel hier vragen of plan de
route naar ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.